In de maand juni zijn er verschillende activiteiten rondom schrijver Jacob Israël de Haan (1881-1924). In zijn honderdste sterfjaar 2024 spreekt De Haan onverminderd tot de verbeelding als een nieuwlichter die zich zijn leven lang is blijven… lees verder…

Aansluitend op de Jaarvergadering organiseert de MdNL op zaterdagmiddag 8 juni in het Academiegebouw te Leiden een symposium, met als thema ‘Niet enkele voor de pronk. De bibliotheek als wereld, de wereld als bibliotheek’. Ook niet-leden… lees verder…

Vilan van de Loo | 11 mei 2024
O Wijnanda

Deze column gaat niet over Wijnanda Ferringa, ook al is zij de titelheldin van de gelijknamige roman uit 1881 van W.A. van Rees, een jonge vrouw is zij, die in travestie naar Atjeh reist om daar haar verloofde in het strijdtoneel te zoeken, en het lukt ook nog, maar daar gaat dit niet over.

Wel over de roman.

Het is een mooi boek, dat het begin was van een knallende ruzie in de militair-Indische letteren. Dat kwam doordat de auteur, zelf oud-officier, een heldhaftig beeld tekende van kapitein Van Daalen, de vader van de latere Atjeh-generaal Frits van Daalen. De sleutelzin was deze:

Onvermoeid, nacht en dag gereed voor iederen dienst, altijd gespoord om elk oogenblik in den zadel te springen; vlug met de pen, bondig, helder van stijl, een geheugen van staal, veeleischend voor en beschermer van zijne ondergeschikten, rond voor zijn gevoelen uitkomende als dat gevraagd werd, was kapitein Van Daalen dan ook spoedig de rechterhand van den generaal geworden.

Lees dit hardop voor aan uzelf en u voelt: wat een man, je zou er zo mee trouwen. En de kwalificatie kwam van Van Rees, die als oud-officier van het Oost-Indische Leger (KNIL) zijn zaken en mensen op waarde kon schatten. Dus: naar het leven getekend, garantie van de auteur

Het heldhaftige beeld van de kapitein viel goed bij de een, slecht bij de ander, hetgeen leidde tot protest-brochures en weer artikelen, waarna andere brochures verschenen, want hoe gaat het met een ruzie op testosteron-niveau, iedereen heeft een mening en wil zich laten gelden. Vrijwel alle belangrijke auteurs waren militair, schrijvend over militaire zaken en kwesties in de Atjeh-oorlog, over eer en onderscheidingen en over de steeds weer terugkerende clash zijnde de confrontatie tussen de militaire realiteit en de civiele visie daarop

Heerlijke lectuur.

Ik heb het allemaal gelezen, want ik wilde weten wat er zoal gezegd werd. De vader was het voorbeeld van de zoon, van wie ik de biografie schreef. Dat boek ligt nu in de winkel, kakelvers van de pers, met een heel stuk over Wijnanda, de roman bedoel ik, niet het meisje.

Het bestaan van deze en andere romans, brochures, memoires, gedichten en brieven naar huis doet me weer verlangen naar een oprichting van een werkgroep militaire letteren in het lichaam van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Dan hebben we structuur, een bevestiging van het belang van deze letteren, een baken waar dan boeken en onderzoekers zich kunnen verzamelen en kennis kunnen delen. Het is een gapend gat van gemis, groter dan u zich nu kunt voorstellen. Want hebben we ooit genoeg letteren?

mei 2024
Woensdag 15 mei 2024, Spui25, Spui 25-27, Amsterdam
Met Femke Deen en Ineke Huysman.
Woensdag 29 mei 2024, Spui25, Spui 25-27, Amsterdam
Met Ilse van Oosten, Bas von Benda-Beckmann en Maarten Asscher.
juni 2024
Maandag 3 juni 2024, De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Lezing getiteld 'Het Bataafse loket. De eerste Nederlandse democratie en het ideaal van de toegankelijke overheid'.
Donderdag 6 juni 2024, Allard Pierson, Oude Turfmarkt 127, Amsterdam
Met Bart Wallet, Sven Vitse, Agnes Andeweg en Lieke von Berg.
Zaterdag 8 juni 2024, Academiegebouw, Rapenburg 73, Leiden
Met aansluitend het symposium 'Niet enkele voor de pronk'.
Zaterdag 8 juni 2024, Academiegebouw, Rapenburg 73, Leiden
Met o.a. Odile Heynders, Mart van Duijn en Kurt De Belder.
Vrijdag 21 juni 2024, Walburigskerk, 's Gravenhof, Zutphen
met o.a. Anna Dlabacova, Suzan Folkerts en Renske Hoff.
Vrijdag 21 juni 2024, Zaal 005, Lipsius-gebouw, Cleveringaplaats 1, Leiden
met o.a. Margreet van Till, Egbert Fortuin en Petra Timmer.
Zondag 23 juni 2024, De Engelenzang', werfkelder onder Nieuwegracht 38, Utrecht
Met Aad en Koos Meinderts.
augustus 2024
Vrijdag 30 augustus 2024, Antwerpen
Bekijk de uitgebreide agenda

Heeft u informatie voor in de agenda? Meld het de redactie